Mégis a méret a lényeg? - avagy beltéri ajtók nyílásainak méretezése. Az ajtó kiválasztásához fontos szempont lehet hogy milyen választékból, milyen árkategóriában szeretnénk belső ajtókat választani.

El kell különíteni ebben a körben az egyedi méretre gyártható CPL, MDF, vagy tömörfa ajtók, valamint a szabványajtók nyílásainak kialakítását.

Nézzük a szabványajtókat. A nagy európai beltéri ajtó gyártók többnyire valamilyen szabványrendszerhez igazodva gyártanak beltéri ajtókat. Ettől vagy nem, vagy csak meglehetősen magas felár és hosszú határidő mellett térnek el. Ezért fontos a nyílások kialakításakor a szabványokhoz igazodni. Szabványrendszer színes fogyasztói társadalmunkban lehet német DIN (alacsony vagy magas); lengyel PN; cseh CSN; szlovák STN; osztrák ÖNORM; olasz (ITA) magyar HN és a többi... A hazai tervezői szokások miatt ezek valamelyike, vagy némely esetben több szabvány helytelen vegyítése kerülhet a tervrajzokra. Ilyen az, amikor a HN szélességet a HIGH DIN magassággal ötvözve látjuk tervrajzon "jó lesz az valamire"címszóval. HELYTELEN! 

További tervezői hiányosság, hogy a mai modern ajtók kivétel nélkül falcsonk, falkáva kialakítását igénylik. Szándékosan nem említem az Ablakabb Bt választékában is megtalálható pallótok utáni rendszert, a Minimax tokot, aminek beépítését nem vállaljuk és igazából magát a terméket sem javasoljuk. Tehát az ún. átfogó tokos, vagy acél saroktokos ajtórendszerekhez oldalanként falkáva kialakítása IS szükséges és ennek utána kell szabványrendszerbe illeszkednie. A falcsonknak körben azonos tokszélességhez alkalmazkodónak kell lennie, vastagsága pedig minimum 3 cm. Anyagában rugalmasan alkalmazható a nagy szilárdságú "lábazati hungarocell" vagy színes polystirol-styrodur anyagok mellett az Ytong is. Az építés technikája a "Stirodur" féleségek alkalmazásánál egyszerű. Lehet "csemperagasztóval" vagy PUR habbal ragasztani. Minden esetben szükséges a teherbírás miatt a nagytalpú sztirodur dűbel használata. A felrögzítés után üvegszálas hálóval összeglettelve homogén festhető falréssé válik az így kialakított káva, ami alkalmas a beltéri ajtó fogadására.

HA a szabványosítás valamilyen okból nem megoldható, akkor egyedi méretű beltéri ajtók egyedi rendelés alapján (de korlátok között! ) készülhetnek, melyre minden esetben megvalósíthatóság, egyedi árajánlat és gyártási határidő bekérése szükséges munkatársunktól. 

Miért jár jól a szabványméretű nyílás kialakítással? Egyszerű a válasz: nagy választékból, jó áron választhatja ki az Önnek legjobban megfelelő ajtótípust, beltéri ajtó színt és felületet. Mondjuk, a Porta Doors beltéri ajtó választékából szintetikus, vagy természetes furnér felülettel. 

Miért legjobb a Lengyel szabványmérethez  (PN) alkalmazkodni? Mert a Porta Doors ajtógyártó csoport 5 lengyelországi gyárában ez az alapértelmezett méret. Minden esetben felár nélkül és alap határidővel készül, míg pl. a magyar szabvány esetenként (nem mindig, érdeklődjön!!) felárat, vagy hosszabb határidőt is jelenthet. 

Egyszerűsítve a legfontosabb szabvány FALNYÍLÁS méretek: